Hoe lichaamsbeweging je genen beïnvloed

 

QUOTEBORD

“Lichamelijke inactiviteit veroorzaakt een abnormale gen-samenstelling en is een directe oorzakelijke factor van de meeste chronische gezondheidsaandoeningen door de directe verandering van de gen-samenstelling van een normaal fenotype naar een preklinisch of klinisch fenotype.”

“Een andere misvatting kan voortkomen uit de gedachte dat lichaamsbeweging een middel is om de expressie van het genenbestand te herstellen, terwijl lichaamsbeweging in feite een normale expressie van het genenbestand teweegbrengt.”

“Het kan dus nuttiger zijn als lichamelijke inactiviteit wordt gezien als een directe veroorzaker van chronische gezondheidsaandoeningen.”

“Met andere woorden, lichamelijke inactiviteit is een ongewone toestand voor het genenbestand dat geprogrammeerd is om lichaamsbeweging te verrichten, en verklaart dus ten dele hoe lichamelijke inactiviteit leidt tot metabole disfuncties en uiteindelijke metabole aandoeningen zoals atherosclerose, hypertensie, obesitas, diabetes type 2, enzovoort.”
WAT TE WETEN

Dit baanbrekende document over de schadelijke gevolgen van een gebrek aan lichaamsbeweging en fysieke fitheid en de bewezen voordelen voor gezondheid, welzijn, herstel en preventie van voldoende lichaamsbeweging is een van de belangrijkste ooit geschreven. Bewegen is een genetische vereiste voor de mens en het is eenvoudigweg niet mogelijk voor kinderen, jonge volwassenen, volwassenen of senioren om gezond te zijn zonder dagelijkse lichaamsbeweging.

Of je nu wel of niet van lichaamsbeweging houdt, het is eigenlijk niet relevant. Het is namelijk essentieel voor een gezond leven.

Gebrek aan lichaamsbeweging is een belangrijke oorzaak van vrijwel elke chronische ziekte, waaronder hartziekten, obesitas, depressie, angst, spijsverteringsstoornissen, vruchtbaarheidsproblemen, cognitieve achteruitgang, seksuele disfunctie, slaapstoornissen, kanker en de belangrijkste oorzaak van een slechte leefkwaliteit en een verkorte levensduur.

Gebrek aan lichaamsbeweging en onvoldoende fysieke fitheid is ook een belangrijke oorzaak van een verminderde immuunfunctie en ernstige gevolgen van infectieziekten, waaronder als voorbeeld COVID-19 en de griep.
WAT JE KAN DOEN

Dagelijks in beweging zijn! Je kan lichaamsbeweging zien als een essentiële voedingsstof en als het ware wondermiddel voor welzijn, ziektepreventie en herstel. Dus kom in beweging! 🏃 🏊 🚴 💃 🕺