De gezondheidsrisico's van BPA

 

Als je plastic bakjes of waterflessen gebruikt om voedsel in te bewaren, is de kans groot dat je wel eens van BPA (Bisfenol A) hebt gehoord. BPA is een industriële chemische stof die gebruikt wordt om twee veel voorkomende kunststoffen te maken:

Polycarbonaat: een heldere, splintervrije kunststof die voorkomt in een groot aantal consumentenproducten, waaronder voedsel- en drankverpakkingen. Deze worden ook gebruikt in babyflessen, babyspeelgoed, plastic bekers, plastic waterflessen, plastic melkflessen en plastic magnetron- en ovenplaten/blikken.

Epoxyharsen: worden gebruikt in industriële kleefstoffen en hoogwaardige coatings. Epoxyharsen worden ook gebruikt om de binnenkant van veel ingeblikt voedsel te bekleden om te voorkomen dat zure groenten en fruit de aluminium blikjes beschadigen. Veel van de frisdrankblikjes die in de schappen liggen zijn ook bekleed met epoxyharsen. Lees hieronder meer over de gezondheidsrisico’s van BPA.

Gezondheidseffecten van BPA

Studies hebben aangetoond dat BPA oestrogeen niveaus dramatisch kan doen stijgen, ongeacht of je een man of een vrouw bent. Als gevolg daarvan is BPA in verband gebracht met een grote verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder onvruchtbaarheid, borst- en voortplantingskanker, zwaarlijvigheid, diabetes, vroegtijdige aanvang van de puberteit en gedragsveranderingen bij kinderen. BPA is ook in verband gebracht met een verminderd aantal zaadcellen bij mannen.

In september 2010 verklaarde Canada BPA als een giftige stof. BPA is nu verboden in plastic zuigflessen voor baby’s in de VS en in heel Europa.
Is BPA-vrij, veilig?

Om de reactie van de consument op de recente BPA bevindingen te temperen, zijn fabrikanten begonnen met het adverteren van sommige producten als “BPA-vrij”. Een recente studie toonde echter aan dat de meeste plastic producten evenveel hormoonverstorende chemicaliën in het voedsel afgeven, zelfs als ze het label “BPA-vrij” dragen.

De boosdoener? BPA-vrije producten zijn vervangen door producten die BPS (Bisphenol S) bevatten. Hoewel BPS niet zo veel is bestudeerd als BPA, tonen voorlopige studies aan dat het vergelijkbare niveaus van de hormoon-imiterende eigenschappen bevat.
Blootstelling aan BPA verminderen

Dus wat kunnen we doen? Het is bijna onmogelijk om de blootstelling aan BPA volledig te ontwijken, maar je kunt wel het niveau van blootstelling verminderen met behulp van de volgende stappen:

-Gebruik alleen glazen babyflessen
-Verruil plastic waterflessen voor herbruikbare roestvrijstalen flessen.
-Bewaar je voedsel in glazen potten en pyrex containers – niet in plastic.
-Doe je eten niet in de magnetron, zeker niet in plastic bakjes.
-Als je plastic keukengerei gebruikt, stop het dan niet in de vaatwasser en vervang alle oudere bekraste soorten.
-Vervang al jouw plastic borden en bekers door glas.
-Vermijd het gebruik van plasticfolie en doe NOOIT voedsel dat ermee bedekt is in de magnetron.