Wat je ontlasting over jou zegt

 

Hoewel voor veel mensen ontlasting een bron van gêne is, kan wat er in je badkamer gebeurt je heel wat inzicht geven in hoe goed je spijsverteringsstelsel werkt, maar ook hoe je het kunt verbeteren. Bezorgd dat je ontlasting niet in orde is? Weet je niet zeker hoe je ontlasting eruit hoort te zien? Voordat je doorspoelt, wil je dit zeker lezen!
Als je spijsverteringssysteem niet goed werkt, loop je een groter risico op een verzwakt immuunsysteem, ondervoeding (zelfs als je het juiste voedsel eet) en zelfs op stemmingsstoornissen zoals depressie. Een beter begrip van je spijsvertering is de eerste stap die je kunt nemen om je algehele gezondheid te optimaliseren en zelfs die ongewenste kilo’s kwijt te raken, hoofdpijn en huidaandoeningen te voorkomen en auto-immuunziekten te managen.

Hoe doe je dit hoor ik je vragen? Laten we eens kijken naar de vier meest voorkomende soorten ontlasting en wat ze betekenen.
De konijnenpoep
Als je harde klonten in het toilet vindt, is de kans groot dat je aanleg hebt voor constipatie. In dat geval kunt je het beste meer schoon, gefilterd water drinken en meer bladgroenten en andere groenten eten.

Konijnenpoep kan ook een teken zijn van slechte darmbacteriën en daarom heb je misschien een boost nodig van darm-vriendelijke bacteriën.

Vormloze poep
Terwijl konijnenpoep eerder een constipatie probleem is, valt niet-vormvaste ontlasting onder diarree. Ongevormde ontlasting wordt vaak geassocieerd met een korte transittijd, wat betekent dat het voedsel dat je eet te snel door je spijsverteringskanaal gaat en je je lichaam dus weinig tijd gunt om de benodigde voedingsstoffen op te nemen. Om de stoelgang steviger te maken, moet je de inname van bewerkte voedingsmiddelen beperken (met name ALLE kunstmatige zoetstoffen) en je inname van vezels verhogen (veel verse groenten en bladgroenten). Als dat niet genoeg is, kan chronische diarree het gevolg zijn van een infectie (van welke microbe dan ook, zoals die van een parasiet, schimmel of bacterie); als dat het geval is, kun je de hulp van een specialist inroepen om weer helemaal gezond te worden.

Deja Poep
Kijk je naar je ontlasting en zie je wat je de avond ervoor hebt gegeten? Of je hebt je eten niet goed genoeg gekauwd of je spijsverteringsstelsel heeft ondersteuning nodig. De uitzondering op deze regel zijn de vreemde maïskorrels, lijnzaadjes of stukjes tomatenhuid die moeilijk te verteren zijn.

Voor veel mensen is het zien van wat je gegeten hebt een aanwijzing voor een laag maagzuur. Laag maagzuur kan worden veroorzaakt door stress, maagzuurremmers en een H. Pylori-infectie. Ook blijkt dat het eten van een vegetarisch dieet gedurende een aanzienlijke periode je maagzuurniveau kan verlagen.

Een andere oorzaak van onverteerde voedseldeeltjes in je eten is het niet goed kauwen van je eten. Doe rustig aan en kauw je eten (er zitten geen extra tanden in je maag!).

Om jouw poep in zijn natuurlijke staat te herstellen, moet je je stressniveau aanpakken, je voedsel goed kauwen en kiezen voor enkele natuurlijke remedies om je maagzuurproductie te stimuleren, zoals citroensap in warm water, appelciderazijn, ananas en pootpalm. Als je al het bovenstaande hebt aangepakt en je hebt nog steeds problemen, dan is aanvullende ondersteuning door verschillende beschikbare spijsverteringsenzymen misschien nodig.

De drijvende stinkende poep
Drijvende, vies ruikende, slippende en/of bleke poep is een duidelijke aanwijzing dat je vetten niet goed opneemt. De meest voorkomende oorzaak hiervan is een sterke toename van de inname van vetten en komt vaak voor bij mensen die het vetarme dogma loslaten. Vet eten is niet slecht, maar de lever en de galblaas hebben wat tijd nodig om de galproductie op te voeren. Als jouw poep in deze categorie valt, is de beste strategie om je vetinname te verminderen en langzaam te verhogen naarmate jij je aanpast. Je zou ook de conditie van je lever en galblaas een boost kunnen geven om zo het proces te bevorderen; dagelijks heet water en citroensap is een hele goede manier om mee te beginnen.  

De perfecte poep
De perfecte poep moet de grootte en vorm van een banaan hebben en gemakkelijk te passeren zijn. Als je spijsvertering optimaal is, moet je minstens 1 keer per dag poepen, maar 2 tot 3 keer per dag is ook goed. De kleur moet een donkerbruine tint hebben.
Voor sommige onder ons kan het toepassen van de bovenstaande tips niet voldoende zijn om de spijsvertering te verbeteren. In dat geval kun je overwegen je te laten testen op gastro-intestinale infecties en voedselovergevoeligheden. Ga naar je plaatselijke natuurgeneeskundige of integrative specialist voor meer informatie. Als je een aanbeveling nodig hebt voor een goede therapeut in Amsterdam, laat het ons graag weten en we kunnen je enkele aanbevelingen verstrekken.