Test je darmtransit tijd met de Sesamzaad Proef

 

Stoelgang of ‘darmtransit’ is de tijd die je voedsel nodig heeft om door je hele spijsverteringskanaal te reizen (aan de ene kant naar binnen en aan de andere kant naar buiten). Het monitoren van je darmtransit is een goede indicator voor de gezondheid van je darmen. Vandaag delen we een test om je transittijd te kennen en wat de resultaten kunnen aangeven.
HET SPIJSVERTERINGSKANAAL SAMENGEVAT

Voordat we in de sappige details duiken, een overzicht van de weg die voedsel aflegt zodra het “de buitenwereld” verlaat…

Als het voedsel de mond binnenkomt, kauwen we (hopelijk) ons voedsel goed, voordat het wordt doorgeslikt. Eenmaal doorgeslikt gaat het voedsel naar de maag, waar over een periode van 40 minuten tot een paar uur het wordt gemengd met maagzuur en spijsverteringsenzymen. Van daaruit gaat het via de pylorische sluitspier naar de dunne darm, waar de extractie van voedingsstoffen begint. Wat overblijft, gaat vervolgens naar de dikke darm, waar bacteri├źn eiwitten en zetmeel afbreken die in de dunne darm niet volledig werden verteerd en water wordt afgevoerd. Het resterende afval wordt via de dikke darm afgescheiden in de vorm van een nummer 2. Zoals we in afgelopen nieuwsletter reeds hebben uitgelegd kan de grootte, de vorm en de kleur van dit ‘toiletpotje’ kan ons veel vertellen over de werking van dit proces. Ge├»ntrigeerd? Lees dan vooral verder…
DARMTRANSIT TIJD UITGELEGD

De ideale darmtransit (stoelgang) is 12 tot 24 uur. Een transittijd van meer dan 2 dagen betekent dat voedsel zich ophoopt in je darmen en dat kan het risico op hormonale disbalans, diverticulose, darmkanker en candida (overgroei van onvriendelijke bacteri├źn) verhogen, wat op zijn beurt het immuunsysteem kan verzwakken.

Een transittijd van minder dan 10 uur kan een gebrekkige opname van voedingsstoffen betekenen, wat kan leiden tot ernstige voedingstekorten en een verzwakte immuniteit. Factoren die de transittijd be├»nvloeden zijn voedselallergie├źn, overgroei van dunne darmbacteri├źn, IBS, overmatige cafe├»ne-inname en meer.

MAAR HOE TESTEN WE ONZE DARMTRANSIT?  

Sesamzaad blijft (net als ma├»s) onverteerd als het door de darm gaat en daarom kunnen we het gebruiken om de darmtransit te testen. Als je dit wilt proberen, hoef je alleen maar deze drie eenvoudige stappen te volgen…

DE SESAMZAAD PROEF

1. Meng een theelepel sesamzaadjes in een glas water op kamertemperatuur.
2. Drink het op!
3. Wacht en kijk!
TIPS VOOR EEN GEZONDE SPIJSVERTERING

Als je transittijd buiten de aanbevolen 12-24 uur valt om ‘alles in goede banen te leiden’, volgen hier enkele suggesties om een optimale spijsvertering en darmtransit te bevorderen:

Eet meer vezels – Een enorm probleem in de huidige maatschappij. Voeg veel fruit, groenten en peulvruchten toe aan je dieet – minimaal 6 kopjes per dag (ja, dat lees je goed, 6 kopjes!).
Verhoog je waterinname – streef naar 0,033 x lichaamsgewicht (kg) = L per dag.
Verminder de consumptie van witte en geraffineerde granen, koolhydraten, pasta en brood.
Consumeer meer gekweekt/gefermenteerd voedsel zoals: yoghurt uit pot, zuurkool en kefir.
Verhoog je dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging.

Als niets van het bovenstaande helpt als je een paar keer opnieuw test, raad ik aan de hulp in te roepen van een gekwalificeerde gezondheidsdeskundige (vraag ons eventueel om wat tips van goede behandelaars in Amsterdam).