Darmgezondheid en het zenuwstelsel


De relatie tussen de darmgezondheid en het micro-organisme zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, nu steeds meer onderzoek heeft aangetoond dat deze factoren ingrijpende gevolgen hebben voor onze algemene gezondheid en ons welzijn. Laten hier dus eens verder induiken!
Wat is precies het darm micro-organisme, en hoe beĆÆnvloedt het onze gezondheid? En hoe staat het in verbinding met ons zenuwstelsel?

Laten we om te beginnen een definitie geven van het micro-organisme van de darmen. We noemen dit ook wel “de darmflora”. In wezen is het de verzameling micro-organismen die in onze darmen leven. Deze micro-organismen, of “darmbacteriĆ«n”, spelen een cruciale rol in het behoud van de gezondheid en het evenwicht van ons spijsverteringsstelsel. In de menselijke darm leven triljoenen bacteriĆ«n, virussen en schimmels, die allemaal samenwerken om ons spijsverteringsstelsel goed te laten functioneren. Maar onze darmflora beĆÆnvloedt niet alleen onze spijsvertering – het speelt ook een rol in onze algehele gezondheid en welzijn. Studies hebben aangetoond dat een verstoorde darmflora kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals ontstekingen, allergieĆ«n, huidaandoeningen, auto-immuunziekten en zelfs psychische problemen. Aan de andere kant kan een gezonde darmflora ons immuunsysteem verbeteren, helpen bij de opname van voedingsstoffen en zelfs onze stemming verbeteren.
Hoe hangt dit samen met het zenuwstelsel en hoe houden we onze darmflora Ā gezond?

De darmen en de hersenen communiceren voortdurend met elkaar via een complex netwerk van zenuwen en hormonen. Deze verbinding staat bekend als de darm-hersenas. Wanneer onze darmflora uit balans is, kan deze communicatie worden verstoord, wat leidt tot problemen als angst, depressie en zelfs neurologische aandoeningen. Wetenschappers hebben zelfs verwezen naar de darm als het “tweede brein” vanwege de grote invloed die het heeft op onze geestelijke gezondheid.

Een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen is een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en gefermenteerd voedsel. Deze voedingsmiddelen bevatten prebiotica, niet-verteerbare vezels die dienen als voedsel voor de nuttige bacteriƫn in onze darmen. Bovendien kunnen probiotica, levende micro-organismen in gefermenteerd voedsel zoals yoghurt en kimchi, helpen om de darm opnieuw te bevolken met nuttige bacteriƫn.
Wat kunnen we doen om onze darm-hersenfunctie te verbeteren?

Voeding en levensstijl spelen een grote rol in de gezondheid van onze darmen.
Stress, slecht slapen, alcohol, antibiotica en andere voorgeschreven
medicijnen, suikerconsumptie en lichamelijke inactiviteit kunnen allemaal de
de gezondheid van je darmflora negatief beĆÆnvloeden.

Mocht je symptomen ervaren die kunnen voortvloeien uit onbalans in de darmflora, kan het nuttig zijn om samen met een arts/gezondheidstherapeut een persoonlijk plan op te stellen om het evenwicht te herstellen. Dit kan een combinatie zijn van veranderingen in de voeding, probiotische en prebiotische supplementen en zelfs antibiotica.
Ā 
Onze darmflora speelt een belangrijke rol in onze algemene gezondheid en welzijn. Het is verbonden met het zenuwstelsel, en een onbalans in de darmflora of het zenuwstelsel kan leiden tot een verscheidenheid van gezondheidsproblemen, waaronder geestelijke gezondheidsproblemen. Door het zenuwstelsel vrij van storingen te houden en een dieet te eten dat rijk is aan fruit, groenten en gefermenteerd voedsel, kunnen we een gezonde verbinding tussen de darmen en hersenfunctie in stand houden en zo onze algemene gezondheid en welzijn verbeteren. Een gezonde darmflora is een grote stap naar een gezond lichaam Ć©n geest.