Voedingstips tijdens borstvoeding

Borstvoeding, of lactatie, is de natuurlijke manier waarop de moeder van een pasgeborene haar kind kan voeden in plaats van te vertrouwen op koemelk of kunstmatige flesvoeding.

Moedermelk is bijvoorbeeld veel gemakkelijker te verteren, voorkomt constipatie, vermindert het optreden van voedselallergieën en beschermt de baby tegen infectieziekten. Borstvoeding bevordert ook een gezonde ontwikkeling van de mond, voorziet in de behoefte aan zuigen, helpt het evenwicht van goede bacteriën in de darmen van de baby te herstellen en bevordert de hechting en het huid-op-huidcontact tussen moeder en kind. Borstvoeding is goed voor de moeder omdat het de kans op bloedingen bij de placenta vermindert, de moeder de kans geeft om uit te rusten en de baarmoeder stimuleert om samen te trekken, zodat deze weer de omvang van voor de zwangerschap krijgt. De kwaliteit van moedermelk is echter sterk afhankelijk van het dieet van de moeder. Het volgende is essentieel voor het dieet van een moeder die borstvoeding geeft…
 
– Drink 1,5 – 2 liter water per dag (gefilterd)
 
– Verhoog de hoeveelheid proteïne
 
– Verhoog de hoeveelheid vriendelijke darmflora door prebiotische voeding te consumeren en het nemen van een goede hoge dosis breedspectrum lactatie specifiek probioticum.
 
–  Een multivitaminesupplement met veel geactiveerde B-vitaminen (dus GEEN FOLIC ACID, maar in plaats daarvan folaat) is essentieel om zowel moeder als baby te voorzien van voedingsstoffen voor groei, herstel en energie.
 
– Eet veel eieren, noten en zaden, groenten, salades en plantaardige eiwitten. Beperk je inname van geraffineerde granen (wit brood, koekjes, enz.)
 
– Mama’s moeten de consumptie van koemelk verminderen (dit kan de kans op voedselallergieën en astma en eczeem bij baby’s vergroten).
 
– In recente studies hebben moeders die knoflook consumeren hun baby’s meer zin in melk gegeven en de baby’s kregen langer borstvoeding. Knoflook is goed voor zowel de moeder als het kind omdat het de immuunfunctie verhoogt. Bij sommige baby’s kan knoflook echter de darmen triggeren.
 
– Van bijna alle medicijnen is ontdekt dat ze in de moedermelk terechtkomen, inclusief alcohol, antibiotica, antihistaminica, aspirine, cafeïne, Vallium, marihuana, nicotine, codeïne en morfine. Sommige effecten van deze drugs op een zuigeling zijn diarree, snelle hartslag, rusteloosheid, prikkelbaarheid, huilen, slecht slapen, overgeven en stuiptrekkingen. Bovendien kunnen sommige van deze medicijnen zich ophopen in het lichaam van een zuigeling en verslaving veroorzaken.
 
Bottenbouillon voor moeder en kind
 
-Helpt het gehemelte van je baby te verbreden, Moedermelk (en flesvoeding) zijn vrij zoet, dus het aanbieden van deze voedzame hartige drank helpt het gehemelte van je baby te verbreden, versterkt groeiende botten en tanden, 

-Bottenbouillon is rijk aan een licht verteerbare en opneembare vorm van calcium en magnesium, die essentieel zijn voor de ontwikkeling van je baby.
 
-Helpen bindweefsel en gewrichten opbouwen, Bottenbouillon bevat glucosamine en chondroïtine, twee van de belangrijkste voedingsstoffen voor de gezondheid van de gewrichten en helpt bij de ontwikkeling van de gewrichten van je baby.
 
-Bottenbouillon is ook een geweldige bron van moeilijk te vinden voedingsstoffen, gelatine en collageen, die belangrijk zijn bij het opbouwen en ondersteunen van bindweefsel.
 
-Deze voedingsstoffen helpen ook bij de opbouw van kraakbeen en botten. Dit is de reden dat je bouillon klontert wanneer deze is afgekoeld.  Verwarm deze gewoon een beetje op voor het serveren. Bottenbouillon vermindert ook het risico op allergieën, een ander geweldig voordeel van collageen is het vermogen om de darmwand te versterken, wat het risico op allergieën en voedselovergevoeligheid aanzienlijk vermindert.
 
-Ondersteunt de immuniteit en spijsvertering, de specifieke aminozuren in bottenbouillon hebben een groot aantal functies, waaronder het stimuleren van het immuunsysteem en het verbeteren van de spijsvertering.
 
 Kruiden
 
-Alfalfa, paardenbloemwortel en -blad, venkel, heermoes en frambozenblad zijn allemaal goed voor het bevorderen van borstvoeding en het verhogen van de hoeveelheid voedingsstoffen in moedermelk.

-Kleine hoeveelheden saliethee kunnen worden gebruikt om de overproductie of snelle afname van moedermelk enigszins te verminderen (raadpleeg je arts over een geschikte dosering, omdat overmatig gebruik de melkvoorraad te veel kan verminderen).
 
-Brandnetelblad werkt tonisch en bevat naast veel andere voedingsstoffen ook ijzer. Deze zijn te vinden in de vorm van thee.
Kamillethee ingenomen door de moeder heeft een heilzame werking op baby’s met slaapstoornissen.
 
-Kattenkruid – voor moeder en baby (zenuwtonicum en geweldig tegen vermoeidheid en depressie) Kaneel en Gember kunnen in kleine doses worden gebruikt als spijsverteringshulp.
 
Voedingsmiddelen die vaak koliek veroorzaken of verergeren:
 
-Brassica Groenten niet genoeg gekookt bijv. broccoli, kool, bloemkool Zwavelrijk voedsel zoals uien, spruitjes, knoflook voor sommigen, eieren Chocolade, volle melk
-Frisdranken INCLUSIEF DIET OF ARTIFICIËLE gezoete DRINKS Koffie en te veel zwarte en groene thee
 
Essentiële voedingsstoffen en waar ze te vinden zijn ….
 
-Essentiële vetzuren (Omega oliën): Vis, lijnzaadolie, lijnzaden en hun olie, olijfolie, chiazaden, hennepzaden.  (Lijnzaadolie kan direct worden aangebracht op baby’s met een droge huid)
 
-Vrije aminozuren – Te vinden in eiwitrijk voedsel zoals eieren, mager biologisch rood vlees, scharrelkip, noten en zaden, peulvruchten (bonen, linzen etc.), tofu, zilvervliesrijst en groenten. Bottenbouillon.
 
-Calcium – soja-, amandel-, rijst- & geitenmelk, sardientjes, zalm, groene bladgroenten, zonnebloempitten en tahini, amandelen, broccoli, johannesbrood, kelp & zeewier, haver, pruimen, tofu, yoghurt (vetarm). Bottenbouillon.
 
-Vitamine E – Amandelen, Rundvlees, Maïs, Eigeel, noten, saffloer, zonnebloem, tarwekiemen.
 
-Zink – Rundvlees, gebakken bonen, cashewnoten, eigeel, gember, haring, lever, melk, lam, oesters, zonnebloem- en pompoenpitten, volkoren granen, bruine rijst.
 
-Magnesium – vlees, vis, zeevruchten, appels, abrikozen, avocado’s, bananen, zilvervliesrijst, grapefruit, groene l Bladgroenten, kelp, citroenen, limabonen, noten en zaden, sojabonen, tofu en volle granen. Bottenbouillon
 
-B-vitaminen – Zilvervliesrijst, eieren, peulvruchten, vis, scharrelkip en volle granen.
 
-Foliumzuur – Gerst, boekweit, bruine rijst, biologisch rundvlees, scharrelkip, groene bladgroenten, peulvruchten, linzen, champignons, sinaasappels, wortelgroenten, zalm, tonijn en volle granen.
 
-Vitamine C – Vers fruit en verse groenten. Uitstekende bronnen zijn bessen, citrusvruchten en groene groenten.
 
-Vitamine D – Vis, levertraan, zuivelproducten (beperk deze), eieren, haver, zoete aardappelen, saffloer- en olijfolie.
 
-IJzer – eieren, vis, lever, biologisch rood vlees, scharrelkip, groene bladgroenten, volle granen, amandelen, avocado’s, kelp, chlorella (chlorofyl), sojabonen, luzerne.
 
-Chroom – bruine rijst, mager biologisch vlees, volle granen, gedroogde bonen, scharrelkip, maïs, eieren & paddenstoelen.
 
Supplementatie tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt sterk aanbevolen omdat de assimilatie en absorptie van mineralen en vitamines uit je voeding beperkt kan zijn, vooral als je als moeder onderliggende problemen hebt zoals een laag maagzuur, hypoglykemie, Candida, voedselovergevoeligheden, een verstoorde darmflora en parasieten. Het is essentieel dat de supplementen tijdens de zwangerschap en borstvoeding door een gezondheidsdeskundige worden gecontroleerd.
 
Bronnen: