Enkele eenvoudige stappen om je leven te detoxen in Nederland

Helaas leven we in een wereld waarin we voortdurend worden blootgesteld aan een aantal giftige stoffen. Deze gifstoffen hopen zich in de loop der tijd op in ons lichaam en worden in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder hormoonstoornissen, schildklieraandoeningen en zelfs bepaalde vormen van kanker. Hoewel sommige gifstoffen (die welke we inademen) onvermijdelijk zijn, zijn er een aantal gifstoffen die we in ons dagelijks leven kunnen verminderen door een paar eenvoudige veranderingen door te voeren. Zelfs als je slechts 1 van de onderstaande stappen uitvoert, heb je al een verandering teweeggebracht die je gezondheid en welzijn op lange termijn ten goede komt.

Water 

In vergelijking met de rest van de wereldwijde waterkwaliteit scoort Nederland goed, maar veel huizen hebben nog steeds loden leidingen die in het water kunnen lekken, daarvan is aangetoond dat dit het IQ bij jonge kinderen kan verminderen. Ook kunnen restanten van geneesmiddelen in het riool en de waterwegen terechtkomen en zo de waterkwaliteit aantasten, zo ook het gebruik van andere chemicaliën om het drinkwater te reinigen. Investeren in een waterfilter van goede kwaliteit kan helpen om ongewenste chemicaliën en toevoegingen uit het drinkwater te verwijderen. Wij maken graag gebruik van de Berkey waterfilter, die het water tot 99,9% filtert. Je zou ook kunnen kiezen voor omgekeerde osmose filters die alle mineralen in het water verwijderen (goede en slechte), maar dan is het belangrijk een manier te vinden om de goede mineralen weer aan te vullen.  


*Hot tip – Deze website heeft soms producten op voorraad waar een deukje in zit en je krijgt het voor een kortingsprijs: www.alternatievemiddelen.nl

Als je je zorgen maakt over lood kun je meestal je water thuis testen voor minder dan €100 euro, wat door je VvE betaald kan worden, en als je huurt kun je je huisbaas vragen deze test te doen zonder kosten voor jou als huurder.

Gebruik altijd een roestvrijstalen waterfles of glas (als je niet gevoelig bent voor ongelukken) in plaats van een plastic fles om blootstelling aan Bisfenol-A (BPA) te voorkomen, een chemische stof die in verband wordt gebracht met borstkanker en andere gezondheidsproblemen.

Voedsel

Koop zoveel mogelijk biologisch. Zorg ervoor dat je al je overige groenten en fruit wast en/of schilt om de blootstelling aan pesticiden te minimaliseren. Bekijk onze instagram pagina hier voor voedingsmiddelen die hogere percentages pesticiden hebben en vooral belangrijk zijn om biologisch te kopen, en de voedingsmiddelen die lagere metingen van pesticiden hebben, die als je niet biologisch kunt kopen, ook nog een een goede optie zijn. Ekoplaza/Marqt is biologisch en levert aan huis en Jumbo krijgt elke maand een steeds grotere hoeveelheid biologische producten. De Noordermarkt biedt op zaterdag een ruim aanbod en Odin is een geweldige Co-op supermarkt in Amsterdam. Als je daar lid wordt, krijg je korting op je boodschappen en kun je je boodschappen online bestellen: www.odin.nl. 

Koop altijd verse, seizoensgebonden groenten. Deze hebben de hoogste voedingsstoffen omdat ze pas geplukt zijn. Probeer bij het kopen van groenten en fruit ergens heen te gaan waar het product niet in plastic is verpakt om zo blootstelling aan plastic te voorkomen.

Vermijd ingeblikt voedsel. Veel voedsel en drankblikjes zijn bekleed met BPA.

Kook met roestvrijstalen of gietijzeren pannen. Vermijd het gebruik van teflon en andere antikleefoppervlakken.

Gebruik voor kookgerei hout of staal, geen siliconen of plastic, want dat breekt na verloop van tijd af en komt in het eten terecht. 

Verminder uw blootstelling aan voedsel in plastic bakjes, kies in plaats daarvan voor glazen bewaarbakjes. Die zijn nu overal te koop, van Hema tot Blokker.

Huis

Stap over op natuurlijke schoonmaakmiddelen voor het huishouden, of het nu gaat om vaatwastabletten, wasmiddelen of keukenschoonmaakmiddelen. Want ook op die manier worden we blootgesteld aan gifstoffen – je kookt je eten op deze oppervlakken, je slaapt in het linnengoed en kinderen spelen op de vloer.

*Hot tip #2 We kopen hier in grote hoeveelheden van 5L: www.biggreensmile.nl

Persoonlijke verzorging 

Gebruik een aluminiumvrije natuurlijke deodorant en beperk het gebruik van parfum. Als je toch parfum gebruikt, spray dit dan op je kleding in plaats van op je huid. Je kunt deze vinden bij Ekoplaza/Marqt, Lavendula op de Westerstraat, Holland & Barrett. 

Kies waar mogelijk voor natuurlijke huidproducten. Persoonlijke verzorgingsproducten zoals make-up, lotions en zelfs babyshampoo kunnen chemicaliën bevatten die in verband worden gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, van complicaties bij voortplanting, tot kanker. Kies natuurlijke, schone producten die geen parabenen (conserveringsmiddelen) of van aardolie afgeleide ingrediënten bevatten.

Zelfs slechts één van deze veranderingen kan al op lange termijn een enorm verschil maken!