Wat moet je doen als je baby in stuitligging of posterieur ligt?

EEN ZUIGELING

Ergens tussen 28 en 32 weken beginnen baby’s met het hoofd eerst in de bekkenholte te draaien. Als je baby na 36 weken nog steeds eerst met de billen in de buik ligt, wordt hij ‘stuitliggend’ genoemd. Sommige verloskundigen zullen je aanraden om je voor te bereiden op een keizersnede en meer ervaren verloskundigen vinden het goed om in stuitligging te bevallen.

Zorgen over de veiligheid bij een stuitbevalling zijn onder andere de mogelijkheid dat de navelstreng wordt samengedrukt of verzakt en de kans dat de baby vocht inademt. Andere risicofactoren bij een stuitligging zijn een hoog sterftecijfer, neurologische problemen, hersenverlamming, breuken en traumatische aandoeningen zoals Erbs palsy.

WAT VEROORZAAKT EEN STUITLIGGING?

Er lijken verschillende factoren te zijn die bijdragen aan een stuitligging; een meerlingzwangerschap of een voorgeschiedenis van een vroeggeboorte of stuitzwangerschap. Andere redenen voor deze omgekeerde ligging kunnen zijn: te weinig of te veel vruchtwater, een abnormaal gevormde baarmoeder, gezwellen zoals vleesbomen of placenta previa.

De meeste baby’s in stuitligging worden gezond geboren. Als je verloskundige je baby in stuitligging heeft aangewezen, is het echter belangrijk dat er een echo wordt gemaakt om eventuele risico’s voor moeder of kind te beoordelen. Dit is ook relevant als je graag activiteiten wilt proberen die je baby aanmoedigen om in een positievere geboortepositie te gaan liggen tijdens de laatste weken van de zwangerschap.

SOORTEN STUITLIGGINGEN

Stuitligging: de billen van de baby zijn naar het geboortekanaal gericht met de benen en voeten recht voor het lichaam.
Volledige stuitligging: de billen liggen naar beneden met de benen gevouwen bij de knieën en de voeten in de buurt van de billen.
In stuitligging: een of beide voeten van de baby wijzen naar beneden.

DE CHIROPRACTISCHE BENADERING VAN STUITLIGGING EN OPTIMALE BAARMOEDERSPANNING

Er is niet één reden waarom baby’s in en uit de optimale geboortepositie bewegen. Omdat de baarmoeder een “zacht weefsel” is, rekt hij mee met de groei van je baby en vaak in sommige richtingen meer dan in andere. Het samentrekken van de gladde baarmoederspier staat bekend als een onwillekeurige actie die wordt gecontroleerd en gecoördineerd door de onderbewuste hersenen en het zenuwstelsel.

Speciaal opgeleide chiropractors hebben technieken die we gebruiken om de baby te draaien. Als je meer wilt weten, kun je de link hier bekijken: LINK

ACTIVITEITEN WAAR OUDERS ZICH OP KUNNEN RICHTEN:

Als een echo een stuitligging heeft bevestigd (en de baby gezond en gezond lijkt), bedenk dan dat er veel verschillende methoden zijn om je baby aan te moedigen om te draaien. Dus voordat je de handdoek in de ring gooit en je hoop op een vaginale bevalling laat varen, moet je onthouden dat de tijd aan jouw kant staat. In plaats van je somber te voelen, kun je je beter richten op de volgende proactieve activiteiten:
 
OEFENINGEN:
 
In een stuitligging zit je baby rechtop in je bekken, en idealiter willen we hem aanmoedigen om naar beneden te kantelen, hoofd eerst. Door uw lichaam zo te draaien dat uw hoofd lager ligt dan uw bekken (zodat uw billen in de lucht steken), creëert u meer druk op uw baby.

Deze houding moedigt hem aan om kruislings te bewegen en dan naar beneden in je bekken, hoofd eerst. Het is ook nuttig om je baby te visualiseren terwijl je deze activiteiten uitvoert.

Knie borst positie
Ga op handen en knieën zitten en laat dan je bovenlichaam zakken zodat je hoofd en schouders op de grond rusten, terwijl je billen in de lucht blijven. Houd dit 20 minuten vol, twee keer per dag.

Stuitligging

Verzamel drie of vier stevige kussens op de vloer voor je bank.
Leg twee van deze kussens op elkaar tegen de onderkant van de bank.
Leg vervolgens een yogamat of handdoek tegen de onderkant van de bank, naast deze kussens. De mat zorgt voor demping voor je bovenlichaam.
Het doel van deze oefening is om vervolgens op je yogamat te gaan liggen en je benen op de bank te tillen. Zorg ervoor dat je billen de rand van de bank raken. Til dan je bekken in de lucht door met je voeten naar beneden te duwen en sleep de twee kussens die naast je liggen zachtjes in en onder je benen en billen. De kussens zijn bedoeld om je lichaam in een hoek van 45° te ondersteunen, dus misschien moet je een extra kussen toevoegen. Deze taak klinkt misschien moeilijk, maar met een beetje doorzettingsvermogen en oefening zul je het overwinnen.

 
Voer beide oefeningen uit op een lege maag, twee keer per dag, gedurende ongeveer 20 minuten.
 

RAADPLEEG EEN ACUPUNCTURIST, HOMEOPAAT OF CHINESE KRUIDENGENEESKUNDIGE

Een combinatie van acupunctuur en dieetveranderingen om een energiebalans in het lichaam te bevorderen kan helpen om baby’s in stuitligging te draaien. Zoek een behandelaar die vaardigheden en ervaring heeft op dit gebied. Een acupuncturist richt zich op het opnieuw uitlijnen van de elektromagnetische energie van het lichaam en kan tijdens opeenvolgende sessies acupunctuurnaalden of moxibustie gebruiken.

Een Chinese kruidendokter of natuurgeneeskundige kan je begeleiden bij specifieke veranderingen in je dieet die meer yang energie in je lichaam kunnen bevorderen. Volgens Oosterse filosofieën is het zo dat wanneer het lichaam te veel ‘yin’-energie aangeeft, je baby deze toestand ook kan aannemen en stuitligging wordt aangemoedigd. “Yin” wordt bevorderd door te veel suikerrijk, koud voedsel zoals ijs, chemische stimulerende middelen zoals koffie en roken, en een gebrek aan rust.

GEBRUIK VAN GELUID EN LICHT
 
Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s geluiden kunnen horen vanuit de baarmoeder. Sommige vrouwen hebben succes gehad met het aanmoedigen van hun baby’s om naar het geboortekanaal te gaan door een koptelefoon te gebruiken met muziek die laag boven de baarmoeder wordt gehouden.

Andere vrouwen gebruiken het licht van een zaklamp die boven hetzelfde gebied wordt gehouden om hun baby aan te moedigen naar het bekken te bewegen in de richting van de lichtbron. Eerlijk gezegd zou ik de lichtbron waarschijnlijk tussen mijn benen schijnen, direct op het geboortekanaal, om navigatiefouten of verwarring bij de foetus te voorkomen! Maak je keuze. 

OLIFANT LOPEN
 

Deze houding is bedoeld om je baby uit een stuitligging te halen. Deze activiteit houdt in dat je op handen en voeten (in plaats van op je knieën) door het huis moet lopen – dit is geen gemakkelijke taak.

VISUALISEER

Breng wat tijd door met het visualiseren van baby’s in de juiste foetushouding.

DUIKEN

Spring in het zwembad en zwem langs het wateroppervlak. Duik en probeer verticaal naar de bodem van het zwembad te gaan. Herhaal dit zoveel mogelijk.
 
EEN ACHTERSTE BABY
 

Een ‘posterior baby’ ligt aan de voorkant van het lichaam van de moeder met zijn ruggengraat tegen haar ruggengraat. De ideale positie voor je baby vóór de bevalling is met de kin van je baby onder je buik en de ruggengraat naar de voorkant van het lichaam van de moeder gericht. In een posterieure positie zal je baby moeite hebben om naar beneden en over de baarmoedermond te bewegen. De bevalling zal trager verlopen en de barende moeder zal over het algemeen veel rugpijn hebben en langer moeten werken.
Interessant is dat sommige baby’s die achterop liggen tijdens de bevalling zelf in een gunstiger positie kunnen draaien, vooral bij actieve geboorteposities.

ACTIVITEITEN WAAR OUDERS ZICH OP KUNNEN RICHTEN:

Naast chiropractische technieken kunnen de volgende suggesties je helpen om je baby tijdens je zwangerschap in een meer ideale anterieure positie te brengen.
Speciaal opgeleide chiropractors met ervaring in pre- en postnatale zorg hebben technieken om het bekken in balans te brengen en de spanning in de baarmoeder te verminderen.

OEFENINGEN

1. Kruipen
Kruip 2 tot 3 keer per dag met tussenpozen van 5-10 minuten door de vloerbedekking van je huis. Je kunt ook in deze houding op handen en voeten rusten en bijvoorbeeld de krant lezen.

2. Zijwaartse Buiging

Terwijl je in de houding op handen en voeten bent, houd je je bovenlichaam stil en breng je een van je heupen omhoog naar de schouder aan dezelfde kant. Begin met inademen, adem dan een heup uit, span de spieren aan je linkerkant aan en trek je heup omhoog naar je linkerschouder. Terwijl je inademt, beweeg je je heup terug naar de neu. trale beginpositie. Herhaal aan de andere kant.

3. Rug buigen
Terwijl je op handen en voeten ligt, adem je in en terwijl je uitademt, buig je je rug naar boven en ontspan je je hoofd naar beneden. Houd je buikspieren ontspannen.
Adem weer in en breng je lichaam terug naar neutraal.
Als je bij deze activiteiten voelt dat je baby naar de voorkant van je lichaam beweegt, maak dan een wandeling om het hoofdje aan te moedigen in je bekken te grijpen.
Het is aan te raden om, zodra je weet dat je baby de juiste ante-riorligging heeft (dit kun je het beste controleren bij je verloskundige), op je linkerzij te gaan liggen terwijl je rust, dit moedigt je baby aan hetzelfde te doen.

LET OP JE HOUDING

Vermijd achteroverleunende houdingen, zoals achterover leunen op de bank of in autostoeltjes. Onderzoek wijst uit dat rechtop zitten in stoelen met een rechte rug, achterover leunen op een stoel of knielstoelen op kantoor je baby aanmoedigen om het bekken in een voorste positie in te gaan.
Mocht je vragen hebben over het bovenstaande, neem dan contact met ons op.