24 Herinneringen voor de laatste zes tot acht weken van de zwangerschap

De laatste weken van de zwangerschap zijn van vitaal belang. Hier volgen enkele suggesties voor een moeder tijdens haar laatste zwangerschapsweken.

 1. KRUIP VIJF TOT TIEN MINUTEN OP HANDEN EN KNIEËN, TWEE KEER PER DAG.

Deze houding geeft uw baby optimaal de ruimte om zich op de juiste manier in uw bekken te nestelen. Deze taak is vooral nuttig als u bij onderzoek van de buik merkt dat uw baby in uw bekken is gedraaid (bijvoorbeeld naar achteren) of nog niet in uw bekken is gedaald.

In de afgelopen decennia waren posterieure baby’s ongewoon. Er wordt gesuggereerd dat dit komt doordat vrouwen in die tijd regelmatig op handen en knieën de vloer schrobden. Dit soort houding, met de hulp van de zwaartekracht, stimuleerde baby’s om naar voren in het bekken te bewegen.

Als voorbereiding op de geboorte moeten we bewust proberen om door het huis te kruipen. Als je zin hebt, omarm dan je ‘nesteldrang’ en ga op je handen en knieën zitten om die verwaarloosde plinten en hoeken af te stoffen! Je kunt ook op handen en voeten een tijdschrift of krant lezen.

 2. HOUD EEN RECHTE HOUDING AAN

Vermijd een achteroverleunende houding (achterover leunen) op de bank of in het oor, omdat deze houdingen de juiste positionering van je baby niet bevorderen.

3. ZORG DAT JE WERVELKOLOM IN LIJN IS VOOR EEN GEMAKKELIJKERE BEVALLING

Door hormonale veranderingen en zwaartekracht ontwikkelen zwangere vrouwen vaak specifieke subluxaties en houdingspatronen. Onderzoek toont aan dat een juiste uitlijning van het bekken en de wervelkolom bijdraagt aan een meer gelijkmatige bevalling met minder pijn en trauma voor moeder en kind.

Een bijzonder subluxatiepatroon dat wordt gezien bij zwangere vrouwen is de “Double PI Ilium/Sacral base posterior”. De zwangere moeder heeft de neiging om haar hoofd, hangende schouders en hele bovenlichaam naar voren te dragen, waardoor de kromming in haar onderrug afneemt. Dit resulteert in hoofd-, nek-, schouder- en rugpijn.

Hoewel dit niet zo vaak voorkomt als andere patronen, zegt Dr. McCullen in haar artikel Spinal Stabilization: “Dit type subluxatiepatroon heeft ernstigere gevolgen op de lange termijn, omdat de patiënte vatbaar is voor langdurige weeën, intense rugpijn tijdens de bevalling en een verstoorde baarmoederwerking (weeën die niet consistent zijn).

Chiropractors kunnen ervoor zorgen dat je wervelkolom goed is uitgelijnd en vrij is van subluxaties, en regelmatige bezoeken tijdens je zwangerschap verkleinen de kans op complicaties tijdens de bevalling.

 4.  VOER REGELMATIG PERINEUM MASSAGE UIT

Dit is belangrijk, vooral als dit je eerste bevalling is of als je bij een eerdere bevalling perineale scheuren hebt gehad. Hoewel deze massage soms pijnlijk en moeilijk is, is het een van de beste methoden om je lichaam fysiek voor te bereiden op de geboorte. Vraag ons naar onze hand-out over perineum massage als je technieken nodig hebt.

 5.  DOE BEKKENBODEMVERSTERKENDE OEFENINGEN

Je bekkenbodem sterk houden in dit late stadium van de zwangerschap zorgt voor een sneller herstel na de bevalling.
Een veelgehoorde klacht van nieuwe moeders is dat niemand hen vertelt hoe zwaar en pijnlijk hun lichaam kan aanvoelen na een bevalling. Er zijn maar weinig dingen erger dan het gevoel dat je je bekkenbodem fysiek moet vasthouden als je een trap oploopt.
Dus ga aan de slag met deze versterkende oefeningen! Vraag ons naar onze hand-out voor bekkenbodemoefeningen als je technieken nodig hebt.
 
6. SMEER JE PERINEUM DAGELIJKS IN MET VITAMINE E OF JOJOBA-OLIE

Deze activiteit helpt het gebied te verzachten. Als je een nieuwe moeder bent, heeft je perineum zich nog niet eerder hoeven uitrekken en aanpassen aan het overlijden van een klein wezen.

Help je lichaam dus door elasticiteit te stimuleren. Dit is ook nuttig als je eerder perineale scheuren hebt gehad.

   7. BRENG OLIËN EN CRÈMES AAN OP JE BUIK EN BORSTEN OM ZWANGERSCHAPSSTRIEMEN TE VOORKOMEN.

Het is goed om deze lotions voor en na de bevalling te blijven aanbrengen, omdat je melk toeneemt en het borstweefsel verder wordt uitgerekt.

8. SOMMIGE AUTEURS SUGGEREREN BORSTMASSAGE IN DE LAATSTE WEKEN VAN JE ZWANGERSCHAP OM DE MELKVOORRAAD TE VERHOGEN.

Bij deze massage is het mogelijk dat je wat colostrum lekt; dit is natuurlijk.
Als je weet dat je overvloedig colostrum en moedermelk beschikbaar hebt voor je pasgeborene, geeft dat een nieuwe moeder veel vertrouwen.

  9.  DRINK VEEL FRAMBOZENBLAD- EN BRANDNETELTHEE

Deze theesoorten zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels. Gebruik twee handenvol brandnetels en bedek ze met kokend water in een literpot, laat vier uur staan, zeef en drink één kopje per dag. Als je verse thee zet, gebruik dan driekwart theelepel per kopje.

Thee van frambozenblad kan alleen of in combinatie met Squaw Vine, Beth Root en Blue Cohosh worden gebruikt om een regelmatige bevalling te bevorderen.

Brandnetelthee is rijk aan ijzer en vitamine K, die helpen het risico op bloedingen te verminderen en het herstel na de bevalling te verbeteren. Brandnetels helpen ook aambeien te verminderen omdat ze licht samentrekkend zijn en de wanden van de bloedvaten versterken. Brandnetels zijn ook heilzaam tijdens het eerste trimester.

Drink regelmatig frambozenbladthee in de laatste zes weken van de zwangerschap omdat het zeer voedzaam is. Het bevat calcium, ijzer, foliumzuur en vitamine E en bereidt je lichaam voor op de bevalling door de baarmoedermond te verzachten. Frambozenbladeren die je na de bevalling drinkt, helpen ook bij de melkproductie en versnellen het herstel van de baarmoeder en het bekkengebied na de bevalling.

10. LET VOORAL OP UW VOEDING IN DEZE LAATSTE WEKEN

Richt je in de laatste weken van de zwangerschap op het binnenkrijgen van voldoende vitamine C, B, E, K, ijzer, zink en probiotica. Vegetarische moeders moeten ook voldoende calcium en vitamine B12 binnenkrijgen. Er gaat niets boven het op natuurlijke wijze binnenkrijgen van deze vitaminen en mineralen uit voedsel.

Enkele tips:

o Vitamine C – te verkrijgen via fruit en groenten van goede kwaliteit. Vitamine C is essentieel voor de ontwikkeling van de foetus en voor de verhoogde behoefte van de moeder aan collageen voor haar groeiende borsten en buik. Bovendien helpt vitamine C bij de genezing na de bevalling, verhoogt het je immuniteit en helpt het bij de opname van ijzer door het lichaam (een goed ijzergehalte is van vitaal belang).

o Vitamine B – (in het bijzonder B2, B6, B9 en B12) – deze kunnen helpen om het risico op zwangerschapsvergiftiging en intra-uteriene groeivertraging te verminderen.

o Vitamine E – eerst uit je voeding, dan in supplementvorm. Vitamine E is een waardevolle antioxidant, het beschermt tegen aambeien en spataderen, normaliseert de bloeddruk en helpt bij de bevalling.

o Vitamine K – belangrijk voor een goede bloedstolling en het voorkomen van bloedingen.

o Zink – dit mineraal helpt striae, scheuren in de perineum en gebarsten tepels voorkomen en is belangrijk voor de groei van de foetus. Elke dag zinkrijke voeding in je dieet kan ook geboorteafwijkingen helpen voorkomen.

o IJzer: het dieet van een zwangere moeder moet gedurende de hele zwangerschap rijk zijn aan ijzer, vooral in het laatste trimester. Als dit je eerste zwangerschap is, hoef je misschien geen ijzersupplement te nemen; bij volgende zwangerschappen kunnen je bloedtests lagere ijzergehaltes aangeven en zijn extra ijzersupplementen (niet gechelateerd) nodig.

11. PROBEER UIT TE ADEMEN TIJDENS EEN STOELGANG

Dit helpt een zwangere moeder om te leren hoe ze haar bekkenbodem kan ontspannen en loslaten.

12. DOE ELKE DAG EEN DUTJE

Voldoende rust is belangrijk voor zowel jou als je opgroeiende baby.

“Neem rust; een akker die heeft gerust, geeft een overvloedige oogst” Ovidius (43BC-17AD)

13. JUISTE SLAAPHOUDING
Als je eenmaal weet dat je baby goed aan de voorkant van je baarmoeder ligt (dit kun je het beste controleren bij je verloskundige), is het aan te raden dat je voornamelijk op dezelfde kant gaat liggen als de rug van je baby om hem/haar aan te moedigen in deze positie te blijven.

Als je op je zij ligt, leg dan een klein kussen onder je hangende buik (dus tussen je buik en de matras). Dit helpt voorkomen dat het gewicht van je baby je bekken naar voren trekt. Plaats vervolgens nog een kleiner kussen tussen vier knieën om te helpen bij de juiste uitlijning van je ruggengraat en bekken.

14. VISUALISEER VS DE IDEALE POSITIE VAN JE BABY VOOR DE GEBOORTE

Visualiseer de positie van je baby voor de geboorte:
o Hoofd naar beneden
o Met de kin op de borst
o De rug van de baby tegen de navel van de moeder
o Armen naar beneden en tegen het lichaam

15. BEREID JE TEPELS VOOR OP BORSTVOEDING DOOR ZE ZACHTJES SAMEN TE KNIJPEN EN TE ROLLEN.

Deze technieken helpen voorkomen dat tepels te pijnlijk worden als je voor het eerst borstvoeding geeft. Deze methoden maken een vrouw ook vertrouwd met het hanteren van haar borsten en kunnen de laatste vier tot zes weken aan beide kanten gedurende twee minuten per dag worden uitgevoerd.
Een moeder kan haar tepels voorbereiden door geen beha te dragen en de tepels bloot te stellen aan de zachte wrijving van kleding, ook door de tepels een paar minuten per dag bloot te stellen aan zonlicht. De tepels inwrijven met tarwekiemolie of colostrum (laat in de zwangerschap) is een andere belangrijke voorbereidende stap.
Wrijf je tepels niet in met een handdoek of een borsteltje in een poging ze harder te maken, want dan wrijf je de huidcellen eraf en blijven je tepels zacht. Was je tepels ook niet met zeep, want dan drogen ze uit en gaan ze barsten als je ze later uitrekt.

TEPELS VOORBEREIDEN OP BORSTVOEDING:

Knijpen: Knijp met je duim en wijsvinger zachtjes net achter de tepel. Als je tepel niet uitsteekt, trek hem dan voorzichtig naar buiten.
ROLLEN: Als je eenmaal hebt geknepen, rol je de tepel tussen je duim en wijsvinger en strek je hem voorzichtig naar voren uit je borst.

 16. OVERWEEG OM JE EXACTE UITGEREKENDE DATUM NIET AAN JE VRIENDEN EN FAMILIE TE VERTELLEN

Als je niet precies weet wanneer je 40 weken zwanger bent, kan dat heel nuttig zijn, vooral als je de uitgerekende datum overschrijdt. Vergeet niet dat baby’s beginnen te bevallen als ze er klaar voor zijn. Door discreet te zijn voorkom je herhaalde telefoontjes van goedbedoelende vrienden en familie en wordt het ongeduld voor alle betrokkenen geminimaliseerd.

17. MAAK EEN TELEFOONBOOM

Wijs een paar mensen aan die je moet bellen nadat je baby is geboren en laat familie en vrienden de rest van de telefoontjes voor je doen.

Het is vaak het beste om maar een paar mensen te laten weten wanneer je bevalling begint, omdat dit onnodige bezorgdheid en spanning voorkomt. Je kunt het blijde nieuws met je familie en vrienden delen als de grote gebeurtenis voorbij is. Dit voorkomt extra stress en angst voor alle betrokkenen.

18. BRENG TIJD DOOR MET DE NIEUWE BABY VAN IEMAND ANDERS

Dit helpt je te visualiseren en te waarderen hoe mooi en klein je baby zal zijn. Houd deze baby’s vast, ruik aan ze en kijk hoe ze zich voeden, want dit ben jij straks!

19. GEBRUIK MEDITATIETAPES

Breng je geest tot rust en gun jezelf de tijd om contact te maken met je ongeboren baby.

 20. PROBLEMEN OPLOSSEN EN ANGSTEN ERKENNEN

Het is goed voor een zwanger stel om eventuele angsten of zorgen over de geboorte aan te pakken. Het lichaam van een barende moeder zal zich minder snel ontspannen en openstellen tijdens de bevalling als ze interne conflicten heeft of als er een gebrek aan communicatie is geweest tussen het ondersteuningsteam.

 Ga met je partner zitten, maak het je gemakkelijk en neem de tijd die nodig is om je zorgen naar boven te laten komen. Het is heel normaal dat stellen zich bang of nerveus voelen. Het is het beste om eerlijk te zijn en je volledig voor te bereiden om deze emoties niet te beoordelen.

Bevallen is misschien wel de grootste fysieke en emotionele uitdaging die je ooit zult aangaan. De tijd en ruimte nemen om je angsten onder ogen te zien als koppel (of met je geboortepartner als je een vriendin of je moeder hebt gevraagd) kan het resultaat van je bevalling drastisch veranderen.

Als moeder ben je misschien bang dat er iets mis is met je baby of dat je je verslagen voelt door de pijn van de bevalling. Je kunt bang zijn dat je je partner op de een of andere manier teleurstelt, of jezelf.

Je partner kan zich angstig voelen als hij of zij je urenlang enorme pijn ziet lijden, of als hij of zij je ziet overgeven of huilen van uitputting. Hij of zij kan nerveus zijn over je gezondheidstoestand en of je in gevaar zult komen.

Vraag je partner hoe hij of zij denkt te zullen reageren tijdens de bevalling. Hoe zullen ze het vinden om met artsen en verloskundigen te praten?

Bespreek deze dingen van tevoren en onthoud het oude gezegde dat “niet plannen is een plan om te falen”. Zorg ervoor dat iedereen in je team heel duidelijk is over je bevallingsdoelen en dat ze je 100% steunen. Als je je uitgedaagd voelt over de bevalling, praat dan met je verloskundige, bekijk positieve bevallingsvideo’s of lees positieve bevallingsverhalen. Blijf je richten op manieren waarop je jezelf als bevallende moeder kunt versterken.

Heb vertrouwen in de wetenschap dat vrouwen al sinds mensenheugenis met succes bevallen. Ons lichaam is ontworpen om te bevallen. Door emoties toe te laten en zonder angst te laten stromen, kun je je volledig voorbereiden op de geboorte en de wonderbaarlijke reis van het ouderschap.

21. WOON EEN PROACTIEF GEBOORTESEMINAR BIJ

We leven niet meer in culturen waar jonge vrouwen getuige zijn van en steun bieden aan andere vrouwen die bevallen. Omdat we niet de mogelijkheid hebben om natuurlijke bevallingen te observeren zonder de sensatiezucht en hype van de media, begrijpen we dit natuurlijke proces vaak verkeerd. Proactieve geboorteseminars kunnen deze leemte opvullen door ons te herinneren aan de enormiteit van de gebeurtenis en ons te helpen herinneren dat bevallen een empowerende levenservaring moet zijn.

22. PROBEER GEEN VIS TE ETEN IN DE LAATSTE 2-3 WEKEN VAN DE ZWANGERSCHAP

Vis verhindert de productie van prostaglandine, wat nodig is om de bevalling op gang te brengen. Moeders zouden hun inname van verse vis in deze periode idealiter volledig moeten beperken en ook hun dagelijkse inname van visoliesupplementen moeten verminderen tot om de dag.

23. NEEM AANVULLENDE WEEFSELZOUTEN

Deze kauwtabletten zijn veilig, zeer effectief en gemakkelijk verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels.
Aanbevolen weefselzouten
o Magnesiumfosfaat – nuttig om beenkrampen en brandend maagzuur te voorkomen.
o Calciumfluoride – helpt bij spataderen.
o Silicium – helpt striae voorkomen.
o Nat Mur (of natriumchloride) – helpt bij het vasthouden van vocht.

24. LOOP NAAKT DOOR HET HUIS EN BEKIJK JEZELF IN DE SPIEGEL

Er is weinig ruimte voor bescheidenheid tijdens de bevalling. Jezelf naakt zien bereidt je voor op het waarschijnlijke scenario dat vreemden bij je zijn tijdens de bevalling en je naakte lichaam volop aan het werk zien.

Geniet van de tijd die voor je ligt tot je kleintje er is!