Wat je moet doen om je voor te bereiden op de beste bevalling (en daarna)
WAAROM IS PERINEUM MASSAGE BELANGRIJK?
Laten we meteen eerlijk zijn: als dit je eerste zwangerschap is, vind je perineummassage misschien niet zo spannend. Sommige vrouwen zijn terughoudend en terecht, want als perineum massage goed wordt uitgevoerd, doet het pijn! De literatuur wijst op het voordeel van het consequent masseren van het perineum tijdens de late zwangerschap, omdat een barende moeder dan minder kans heeft op scheuren tijdens de bevalling. Ben je het er niet mee eens dat het goed is om je perineum aan te moedigen niet te scheuren? Sommige vrouwen benaderen perineummassage halfslachtig, in de veronderstelling dat alles wel goed zal komen. Helaas zijn veel vrouwen dan niet voorbereid op het waarschijnlijke scenario van een episiotomie tijdens de bevalling, omdat hun bekkenbodem en perineum niet ontspannen en hun baby niet kunnen opvangen. Na het horen van talloze bevallingsverhalen wensen de meeste vrouwen na de bevalling dat ze meer tijd hadden genomen om hun lichaam voor te bereiden op de bevalling.
NOOT VOOR PARTNERS:
Alsof het nog niet genoeg is dat vrouwen zichzelf moeten klaarstomen om er zelfs maar aan te denken het perineumweefsel op te rekken, hebben sommige moeders en verloskundigen me verteld over de tegenzin van hun partner om te helpen. Het enige wat ik kan zeggen is dit: het littekenweefsel van een episiotomie kan de rest van het seksuele leven van een moeder beïnvloeden, met mogelijk pijnlijke geslachtsgemeenschap als gevolg. Bevallen is geen vrouwenzaak, het is een familiezaak. Als het seksuele genot van een vrouw wordt beïnvloed, zal dat ook voor haar partner gelden. Wees dus niet preuts of verlegen, maar werk samen.
Perineale stretching is ook van vitaal belang als een barende moeder littekenweefsel heeft van een eerdere bevalling. Littekenweefsel verliest elasticiteit en blijft over het algemeen beperkend van aard.
Factoren die het inscheuren beïnvloeden:
- De kracht van je weeën.
- Het rekvermogen of de elasticiteit van je lichaamsweefsel.
- De grootte van je baby.
- De positie van het hoofd van je baby
- Je positie tijdens de bevalling.
- De snelheid van je bevalling.
- De vaardigheid van je verzorger.
- Littekens van vorige bevallingen.