De aangetoonde voordelen van dagelijkse dankbaarheid voor je gezondheid en welzijn

 QUOTE BOARD

“Uit onderzoek is gebleken dat een hogere mate van dankbaarheid samenhangt met een beter leven, geïndexeerd als hoger positief affect, gevoel van eigenwaarde, positieve emoties, optimisme, autonomie, omgevingsmeesterschap, relaties, persoonlijke groei, betekenis in het leven en zelfacceptatie. Dankbaarheid is ook in verband gebracht met een betere mentale gezondheid met een positief effect op depressie, angst, fobie, boulimie, verslavingen, negatieve emoties, disfuncties, woede en agressiviteit.”

“Levenstevredenheid is de cognitieve component van subjectief welzijn en weerspiegelt de globale evaluatie die mensen maken over hun tevredenheid met hun eigen leven in verschillende domeinen zoals werk, huwelijk en gezondheid. Levenstevredenheid wordt geassocieerd met een groot aantal positieve resultaten, geïndexeerd in termen van een betere mentale en fysieke gezondheid, gezonder gewicht en eetgedrag, meer beweging, langere levensverwachting, hogere niveaus van carrière tevredenheid en hogere organisatorische betrokkenheid. Het wordt ook in verband gebracht met minder verslavingen en ongezonde gewoonten (zoals tabak-, drugs- en alcoholgebruik), een lager sterftecijfer en minder angst en depressie.”

“Beide studies tonen voor het eerst aan dat dankbaarheid en levenstevredenheid elkaar wederzijds voorspellen in de tijd. De wederkerige relaties suggereren het bestaan van een opwaartse spiraal van menselijk welzijn: hogere niveaus van dankbaarheid verhogen de levenstevredenheid, die op haar beurt de dankbaarheid verhoogt, wat leidt tot een positieve spiraal.”

WAT JE MOET WETEN

Dankbaarheid is een natuurlijke, veilige remedie tegen depressie, angst, verdriet, zelfmedelijden en pessimisme. Dankbaarheid is een natuurlijke, veilige, gezondheidsbevorderende, ziektevoorkomende, energie- en vitaliteitsverhogende, optimismeverhogende, levenstevredenheidsverhogende, welzijnsverhogende remedie.

Dankbaarheid is letterlijk een wondermiddel om de lichamelijke en geestelijke gezondheid en het welzijn te verbeteren. Dankbaarheid heeft alleen positieve bijwerkingen. Dankbaarheid is GRATIS en het kost MINIMALE INSPANNING.

WAT JE KUNT DOEN

Het is goed een dagelijkse dankbaarheidsroutine te hebben. Denk elke ochtend als je je ogen opent meteen aan dingen waar je dankbaar voor bent – stap niet uit bed voordat je je daadwerkelijk dankbaar voélt. Denk elke avond als je naar bed gaat aan dingen waar je dankbaar voor bent totdat je je daadwerkelijk dankbaar voélt. Oefen dankbaarheid op regelmatige tijdstippen gedurende de dag.

 

Reference:
Unanue et al. (2019) The Reciprocal Relationship Between Gratitude and Life Satisfaction: Evidence From Two Longitudinal Field Studies