Hoe gezonde keuzes te maken tijdens het boodschappen doen

Hoewel ik een groot voorstander ben van het eten van echt voedsel (AKA voedsel zonder etiketten), weet ik dat er altijd momenten zullen zijn waarop we zullen moeten kiezen voor voedsel met etiketten.
Om je te helpen deze hindernis met een gerust hart te nemen, vind je hieronder een lijst met tips en tricks die je zullen helpen de slechte ingrediënten in verpakte voedingsmiddelen over te herkennen en ervoor te zorgen dat je naar huis gaat met voedzame en heerlijke ingrediënten voor je volgende maaltijd. Misschien kun je jezelf zelfs voornemen om wat van deze tips te volgen en tijdens een regenachtig weekend je voorraadkast op eens op te ruimen. Geloof me, je zult versteld staan van wat je zult vinden!

#1 LEES DE INGREDIËNTEN

Ja, je leest het goed, sla het voedingswaarde overzicht over! De ingrediëntenlijst vertelt je meer dan genoeg informatie over wat je gaat consumeren. Als de ingrediëntenlijst iets bevat dat je niet kunt uitspreken (behalve quinoa, acai en cacao als je een expat bent die nog maar pas Nederlands spreekt ), bijvoorbeeld laboratoriumnummers (311, 142, 209 etc.), smaakstoffen of conserveringsmiddelen, chemisch klinkt of ongelooflijk lang is (2-3 regels +), stap dan opzij – het is geen echt voedsel en het is het zeker niet waard.

#2. PAS OP VOOR GOEDKEURINGSMERKEN

Goedkeuringsvinkjes worden gegeven aan producten waarbij ze het voedingswaarde-etiket hebben bestudeerd, maar geen rekening hebben gehouden met de ingrediënten of de verwerkingsmethoden. Dit betekent dat al het bovenstaande (in regel #1) kan worden opgenomen zonder dat ze er rekening mee houden.

#3 PAS OP VOOR CLAIMS OVER WEINIG VET EN WEINIG SUIKER

In de meeste gevallen zijn voedingsmiddelen die vetarm zijn of weinig/geen suiker bevatten chemisch gemodificeerd en deze zijn op geen enkele manier goed voor je gezondheid (ondanks wat de glimmende etiketten je misschien vertellen). Dump het plastic en eet in plaats daarvan een banaan.

#4 PAS OP VOOR MARKETING

Natuurlijke voedingsmiddelen vliegen de schappen uit; het is geen wonder dat het label overal te vinden is. De FDA heeft natuurlijk niet gedefinieerd en reguleert het gebruik ervan niet, dus bedrijven kunnen het gebruiken – en doen dat ook – zoals ze willen om de verkoop te stimuleren. Alle natuurlijke voedingsmiddelen zijn fruit en groenten en niet één ervan heeft een natuurlijk label – gebruik je gezond verstand.

#5 BIOLOGISCH OF GECERTIFICEERD BIOLOGISCH?

Als een label beweert biologisch te zijn, controleer dan of het gecertificeerd biologisch is. Zie onderstaand symbool:



#6 ALLEEN OMDAT HET GLUTENVRIJ IS OF WELK SLOGAN DAN OOK, WIL NOG NIET ZEGGEN DAT HET GEZOND IS

“Glutenvrij” is het nieuwe modewoord en veel bedrijven zetten hun producten in de markt als “glutenvrij” en dus, in de ogen van sommige consumenten, als een gezonder, ” onschuldig” alternatief. Net als de “vetvrij”-beweging die het goede uit zoveel gezonde voedingsmiddelen haalde, zoals avocado’s, noten, zaden en eieren, en het verving door vetvrije yoghurt die drie keer zoveel suiker bevat, is glutenvrij bewerkt voedsel geen gezonder alternatief. Of het nu gaat om een in de winkel gekochte “glutenvrije” driedubbele chocolade brownie met macadamia en chocolade fudge glazuur of een “glutenvrije” bewerkte rijstcracker bedekt met kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen, geen van beide zijn een gezonder alternatief alleen omdat ze geen gluten bevatten. Deze producten bevatten vaak sojameel, sojaolie, canolaolie en gehydrogeneerde plantaardige eiwitten die zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Hetzelfde geldt voor suikervrije, superfoods, volledig natuurlijk, veganistisch, vegetarisch, gemaakt van echt fruit, GMO-vrij, kooivrij enz. Hou het simpel, eet gewoon echt voedsel, fruit, groenten, zaden, noten, grasgevoerd vlees, eieren van de weide, wildgevangen vis… zijn allemaal 100% glutenvrij, natuurlijk.

# 7 VETARM BETEKENT VOL SUIKER

“Vetarme” etiketten vereisen dat het vet van het originele product met 25% verminderd moet zijn, maar dat weerhoudt de fabrikant er niet van om smaak toe te voegen met meer suiker. Magere yoghurt is de grootste boosdoener en bevat soms wel 3 keer zoveel suiker als 100% biologische volvette alternatieven. Suiker maakt dik, kies dus altijd voor de volvette biologische varianten zonder toegevoegde suiker of zoetstoffen.

Om mijn punt te illustreren, een kleine snack yoghurt met het label “99% vetvrij met 40% van je ADH aan calcium en verrijkt met vitamine D voor sterke botten” bevat maar liefst 22,8 gram suiker (gelijk aan iets minder dan 6 theelepels). Sla het over, het houdt je niet verzadigd en zorgt er alleen maar voor dat je een uur later naar een andere suiker-fix grijpt.


#8 VERTROUW NIET BLINDELINGS OP DE MERKNAAM

Een bekend “betrouwbaar” merk had wat controverse met een pak gedroogde dadels. Het bekende merk had precies dezelfde ingrediënten: dadels en palmolie, als andere merken die niet als het “gezonde” merk werden verkocht.
Wees op je hoede voor je keuzes en zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt, vooral als je er vaak ook nog veel voor betaalt.

#9 VOLKOREN BETEKENT NIET VOLKOREN

Hoewel ik geen groot voorstander ben van granen, wil ik dit toch even bespreken voor alle graanliefhebbers. Een label met “volkoren” betekent niet dat het product alleen volkoren granen bevat. Het betekent dat er een aantal hele granen in zitten. Je kunt 90% witte bloem en 10% volkoren bloem hebben en het toch “volkoren” noemen. Graanbedrijven (eten trouwens nooit graanproducten. Als je wilt weten waarom, kijk dan op het voedingswaarde-etiket hoeveel suiker erin zit) en broodfabrikanten maken zich hier schuldig aan. Als je granen wilt kopen, kies dan voor “100% biologische, niet genetisch gemodificeerde hele korrels”.

Voedselfabrikanten gebruiken een hele reeks slimme marketingstrategieën in een poging om consumenten ervan te overtuigen dat hun nieuwe en verbeterde producten “beter voor je zijn”, terwijl ze eigenlijk gewoon “minder slecht voor je zijn”. Dit vertekent onze perceptie van wat het echt betekent om gezond te zijn en daardoor raakt onze relatie met ons voedsel en uiteindelijk ook onze perceptie van welzijn uit controle en belanden we in een wereld van twijfel, depressie en frustratie. Klinkt dat bekend? Wil je mijn beste advies? Je moet voedsel leren eten…

#10 SUIKERVRIJ BETEKENT MEESTAL GEVAARLIJKE KUNSTMATIGE TOEVOEGINGEN

Producten die beweren suikerarm of suikervrij te zijn, zijn meestal kunstmatig gezoet met producten die aspartaam bevatten. Aspartaam is net als MSG een excitotoxine. Het bestaat uit methanol, fenylalanine en asparaginezuur. Aspartaam is te vinden in light frisdrank en de meeste andere dieetproducten, maar onderzoek wijst uit dat de zoetstof je hongergevoel vergroot en je gewichtsverlies kan tegenwerken. Aspartaam wordt ook in verband gebracht met kanker, geboorteafwijkingen, gezichtsproblemen, herseninfarcten en diabetes. Sla de suikervrije zoetkick over en neem in plaats daarvan een appel.

#11 PAS OP VOOR GROENE VERPAKKINGEN

Volgens onderzoek is groen een kleur die in de natuur voorkomt, dus associëren we het met gezondheid, zelfs als we dat niet zouden moeten doen. Uit een onderzoek in het tijdschrift Health Communication bleek dat consumenten eerder denken dat een snackreep met een groen etiket gezonder is dan een snackreep met een wit of rood etiket, zelfs als ze verder identiek zijn. Als je verpakte voedingsmiddelen koopt, lees dan de ingrediëntenlijst en laat je niet verleiden door de kleur van de verpakking.



#12 GEMAAKT MET BIOLOGISCHE INGREDIËNTEN

Het ” Gemaakt met biologische ingrediënten” label betekent dat het voedsel gemaakt moet zijn met tenminste 70 procent biologische ingrediënten, waarvan er drie op de verpakking vermeld moeten worden. De overige 30 procent kan van alles zijn wat het productieteam beslist en kan agressieve chemicaliën of toevoegingen bevatten die je dacht te vermijden. Nogmaals, lees eerst de ingrediëntenlijst.

#13 GEMAAKT MET “TOEGEVOEGDE VITAMINES

Dit label is ontworpen om ons te laten denken dat deze vorm van bewerkt voedsel alle voordelen van fruit en groenten biedt. Dit label is te vinden in de cornflakes (nogmaals, eet geen cornflakes, je krijgt meer voedingsstoffen binnen als je de kartonnen doos eet waarin de cornflakes zijn verpakt in plaats van de cornflakes zelf), brood en snacks in de supermarkt. Vitamine A, C, E en de B’s worden toegevoegd aan ontbijtgranen, brood en lunchpakketten. De waarheid? De wetenschap toont aan dat het scheiden van vitaminen en mineralen uit één voedingsmiddel en ze in een ander voedsel stoppen niet dezelfde ziektebestrijdende voordelen biedt. Deze toegevoegde vitamines zijn vaak synthetische vormen en zijn lang niet zo goed voor je gezondheid. Haal je vitaminen, mineralen en antioxidanten uit echte, hele voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volle granen en mager vlees.


#14 HOUDBAAR TOT 2026?

Als het product dat je hebt gekocht langer houdbaar is dan je mobiele telefoon, gooi het dan weg. We eten voedsel om te leven, om onze cellen, spieren en organen aan te vullen zodat we kunnen gedijen. Voedingsmiddelen die ons lichaam voeden zijn aan bederf onderhevig, zoals aardbeien die 4-5 dagen houdbaar zijn, broccoli die 10-12 dagen houdbaar is, rundvlees dat 3-5 dagen houdbaar is, sommige koekjes die vandaag in de schappen liggen zijn in november 2026 houdbaar… Voedingsmiddelen die langer houdbaar zijn dan de upgrade van de besturingssoftware van je i-phone zijn geen echte voedingsmiddelen en je hebt er geen baat bij. Eet om je lichaam te voeden en dump het karton.

#15 GEBAKKEN, NIET GEFRITUURD

De meeste consumenten associëren het woord “gebakken” met “gezond”. Dit is zeker waar in de thuiskeuken: een gebakken aardappel zou bijvoorbeeld een voedzamere keuze zijn dan een gefrituurde aardappel, maar dit is niet noodzakelijkerwijs het geval voor voedingsmiddelen in de schappen van de supermarkt. Deze producten worden vaak gebakken in sterk bewerkte plantaardige oliën die nog steeds schadelijk zijn voor onze gezondheid.

#16 ALS JE DE INGREDIËNTEN NIET KUNT UITSPREKEN, EET ZE DAN NIET.

Als je de verpakking van bewerkte voedingsmiddelen omdraait en je kunt sommige ingrediënten niet uitspreken, eet ze dan niet. Ze zijn in alle opzichten kunstmatig en zullen je lichaam alleen maar tegenwerken. Wie Nederlands leert en de woorden niet kan uitspreken is vrijgesteld