De waarheid over jouw koffiekopje

Koffie to go lijkt de laatste jaren de sociale norm te zijn geworden. Sommige cafés en zelfs koffiehuizen richten zich alleen op take-away klanten. We weten dat er een direct effect is op het milieu door de toename van afval, maar wist je dat er ook een direct effect is op je gezondheid?

De feiten

In Nederland worden elk jaar maar liefst 4 miljard koffiebekers gebruikt die meer dan 280.000 kg afval genereren en de trieste waarheid is dat ze, ondanks wat mensen denken, niet recyclebaar zijn (1).

Koffiebekers zijn bekleed met een laag polyethyleen (hetzelfde spul dat wordt gebruikt om plastic tassen en waterflessen van te maken). Deze plastic voering voorkomt dat de koffie door de papieren beker lekt. Het is deze voering die ze ongeschikt maakt voor het recycleproces. Als klap op de vuurpijl stoot dit polyethyleen methaangas uit wanneer het naar de stortplaats gaat, een broeikasgas dat 21 keer het aardopwarmingsvermogen heeft van kooldioxide (1).

Maar hoe zit het met de biologisch afbreekbare of composteerbare producten?

Hoewel het een stap in de goede richting is, hebben deze bekers commerciële composteersystemen nodig om ze af te breken.
De term ‘biologisch afbreekbare’ koffiebeker is ook misleidend, omdat de theorie achter dit proces nog wetenschappelijk bewezen moet worden (3).

Maar ik neem er maar één per dag?

Slechts 1 kopje meeneemkoffie per dag = 365 kopjes per jaar. Als je een fan bent van de long black, zijn dat 730 koffiekopjes per jaar omdat ze je er twee geven voor “isolatie”. JIKES.

Ik geef toe dat toen ik ging zitten en het uitrekende, ik compleet verrast was. Was het echt de moeite waard om al deze milieuschade te veroorzaken voor een zeer korte, onbeduidende 10 minuten (de tijd die het kost om een koffie te drinken)?

Wat is het effect op je gezondheid?

We willen het gebruik van plastic in zijn geheel vermijden, maar de grote nee-nee is het gebruik van plastic wanneer het wordt verwarmd, denk aan die waterfles die je in de zon laat staan tijdens het sporten, hete restjes in een plastic bakje doen en je raadt het al… een dampend hete koffie inschenken in een koffiebeker met plastic bekleding (4).

Wat kun jij doen?

SLOW DOWN РEen van de problemen in deze moderne wereld (en met onze spijsvertering) is dat we ons niet concentreren op het voedsel wanneer we het consumeren. Daardoor kan ons lichaam de spijsvertering NIET goed voorbereiden, blijft de geest racen en belasten we ons systeem alleen maar MEER met eten of drinken dat binnenkomt en onze spijsvertering die overrompeld wordt. De oplossing? Neem 10 minuten van je dag en geef jezelf toestemming om in een caf̩ bij jou in de buurt te gaan zitten, van je koffie in een koffiemok te nippen en de wereld aan je voorbij te zien gaan. Voordat je me gaat vertellen dat je geen tijd hebt, begin klein, doe dit 2 keer per week (dat is 2 x 52) en bespaar 110 koffiekopjes (of 220 koffiekopjes voor lange zwarte drinkers) per jaar Рklinkt de moeite waard, toch?

Koop een herbruikbare beker – Dit is een ongelofelijke manier om je impact op het milieu te verminderen en de plastic troep te vermijden.

Enkele exemplaren die we aanraden zijn:

Neon Kactus
Kinto
Bewaar beker

Voor theedrinkers:
Solecup

 

References

1.University of Queensland, ‘Coffee Cups’. Available here.https://sustainability.uq.edu.au/

2.Musgrave, D & Winder, C 2013, ‘Should We Avoid Eating Hot Food from Plastic Bowls and Dishes’, ABC Health & Wellbeing. Available here.

3.Whyte, S 2015, ‘Takeaway coffee cups piling up in landfill as Australia’s caffeine habit soars’, ABC. Available here

4. Hananeh WM, Al Rukibat R, Jaradat S, Borhan Al-Zghoul M. Exposure assessment of bisphenol A by drinking coffee from plastic cups. Rocz Panstw Zakl Hig. 2021;72(1):49-53. doi: 10.32394/rpzh.2021.0146. PMID: 33882786. Available here.