Goed eten - Goed bewegen - Goed denken Lichaamsbeweging, vitamine D en Omega-3 - de perfecte drie-eenheid voor Optimaliseren van de immuunfunctie (ouders van kinderen die terugkeren in de kinderopvang/school na de vakantie), griep en COVID.

QUOTE BOARD

“Conclusies: Volwassenen met een hoog en gemiddeld niveau van lichamelijke activiteit hadden significant betere prognoses dan degenen met weinig activiteit bij het oplopen van COVID-19. De schijnbaar beschermende effecten van regelmatige lichamelijke activiteit strekten zich uit tot mensen met andere chronische medische aandoeningen.”

“De biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan hoe lichamelijke activiteit het risico op darmkanker vermindert, zijn voornamelijk toegeschreven aan verminderde vetophoping en daarmee samenhangende verminderingen in circulerende insuline en onstekingsbevorderende cytokinen.”

“Daarom moet het gebruik van EPA en DHA [omega-3 vetzuren] suppletie worden overwogen als zowel een ondersteunende behandeling als een preventiestrategie bij SARS-Cov-2 infectie.”

WAT JE MOET WETEN

Het wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid en effectiviteit van regelmatige lichaamsbeweging en suppletie met vitamine D en Omega-3 vetzuren is onweerlegbaar en overtuigend. Dit zou universeel moeten worden aanbevolen en als dat tijdens de pandemie was gebeurd, zou het samen met andere preventieve gezondheidsadviezen een grote impact hebben gehad.

Lichaamsbeweging en het gebruik van een zuiver Omega-3- en Vitamine D-supplement (een gezond lichaam en een sterk immuunsysteem) zijn de meest bewezen, effectieve en betaalbare manieren om het risico op zowel infectie als ernstige gevolgen van COVID-19 en griep te verminderen.

WAT JE KUNT DOEN

Het is helaas een feit dat zieke, niet fitte mensen met overgewicht of ondervoeding degenen zijn die waarschijnlijk ernstig ziek worden van COVID, griep en andere opportunistische infecties. Zij zijn ook degenen die lijden aan allerlei andere chronische gezondheidsproblemen die leiden tot ziekenhuisopname en vroegtijdig overlijden.

Laten we onszelf en degenen van wie we houden deze herfst beschermen tegen ziekten die te voorkomen zijn. Nu is het tijd om ons voor te bereiden.

Beweeg elke dag, zorg voor voldoende inname van vitamine D en Omega-3 vetzuren, eet gezond en zorg voor een gezonde levensstijl, emoties en sociale interacties.

Onze aanbevelingen voor een goede bron van Omega 3 is Arctic blue visolie/algenolie, omdat we weten dat de oliën zijn getest op zware metalen. Het is heel belangrijk om te controleren welke omega 3 product je gebruikt als supplement. Kijk online rond om de beste kwaliteit te vinden, maar ter referentie vind je hier een voorbeeld.

Voor vitamine D raden we Biotics Vitamine D-mulsie forte aan.

 

Reference:

Szabo, Z et al. (2020) The Potential Beneficial Effect of EPA and DHA Supplementation Managing Cytokine Storm in Coronavirus Disease. Frontiers in Physiology 11: Article 752

Gibbons et al. (2022) Association between vitamin D supplementation and COVID-19 infection and mortality. Nature – Scientific Reports 12:19397

Steenkamp et al. (2022) Small steps, strong shield: directly measured, moderate physical activity in 65,361 adults is associated with significant protective effects from severe COVID-19 outcomes. British Journal of Sports Medicine http://dx.doi.org/10.1136/bjsports-2021-105159