Pure Health Chiropractic

INSTEMMING VOOR CHIROPRACTISCHE ZORG

Chiropractische zorg wordt erkend als een effectieve en veilige zorgmethode. Zoals bij alle gezondheidszorg zijn er echter enkele zeer kleine risico's. Dit omvat, maar is niet beperkt tot:

  • Uw toestand verslechtert;
  • Schijfblessures, ribfracturen, verstuikingen/verstuikingen, vermoeidheid, spierpijn (1 op de 139.000 in de nek en 1 op de 62.000 in de onderrug) (1);

In de juiste context geplaatst, is aangetoond dat chiropractie 250 keer veiliger is dan ontstekingsremmende medicijnen (2) en veiliger dan autorijden (3). Sommige mensen kunnen gedurende 24 - 48 uur na hun aanpassingen lichte pijn ervaren, vooral wanneer hun lichaam tot rust komt. Dit is een normaal teken van verandering, zoals kan optreden na inspanning of stretching.

In uiterst zeldzame gevallen wordt een dissectie van een bloedvat in de hals gezien tijdens of kort na halsbehandeling. Een dissectie is een scheur in de wand van een bloedvat. In het ergste geval kan dit leiden tot een herseninfarct, met mogelijke gevolgen als blijvende invaliditeit of overlijden. Wetenschappelijk is er geen oorzakelijk verband tussen nekcorrectie door een chiropractor en dissectie. De kans op een dissectie tijdens of direct na nekmanipulatie, de associatie, wordt geschat op maximaal één op de 6 miljoen nekbehandelingen. Dissecties worden gezien tijdens veel voorkomende bewegingen van de nek en kunnen bijvoorbeeld ook optreden tijdens een activiteit waarbij het hoofd gedraaid kan worden, zoals autorijden of na een bezoek aan de dokter of kapper.

Aangenomen wordt dat een dissectie alleen voorkomt bij patiënten met een onderliggende pathologie of met een aangeboren afwijking. Om zoveel mogelijk uit te sluiten dat u tot deze risicogroep behoort, zal de chiropractor voor aanvang van het onderzoek en de behandeling uw gezondheid zorgvuldig doornemen. Het is van groot belang dat u uw chiropractor informeert over uw algemene gezondheidstoestand, uw medische voorgeschiedenis en medicatiegebruik en eventuele wijzigingen daarin. Als u naast nek- of hoofdpijn nog andere symptomen heeft, zoals problemen met zien (bijv. dubbel zien), slikken, praten, lopen, duizeligheid, flauwvallen, miscommunicatie of een verstoord gevoel in armen, benen of gezicht, vertel dit dan aan uw chiropractor.

Klinische ervaring toont consequent onverwachte verbeteringen in het leven van mensen aan. Een studie gaf aan dat 23% van de mensen verbetering ervoer in een ander aspect van hun gezondheid (4). Van personen die dergelijke verbeteringen ervaren:

  • 26% ervoer verbeteringen in hun ademhalingssysteem;
  • 25% in hun spijsverteringsstelsel;
  • 14% in hun bloedsomloop/hart;
  • 14% in hun ogen/visie.

Toestemming voor chiropractische zorg:

Ik wil erop vertrouwen dat de chiropractor zijn/haar oordeel uitoefent tijdens procedures waarvan hij/zij op dat moment denkt dat het in mijn belang is, op basis van de bekende feiten. Ik heb, voor zover ik weet, de chiropractor voorzien van een volledige en nauwkeurige gezondheidsgeschiedenis. Ik heb bovenstaande toestemming gelezen. Ik begrijp dat resultaten niet gegarandeerd zijn. Ik ben van plan deze toestemming te dekken voor het hele verloop van mijn chiropractische zorg voor deze en eventuele toekomstige presentaties. Ik verzoek hierbij en stem in met chiropractische onderzoeken, aanpassingen en andere chiropractische procedures waar de chiropractor dit nodig acht.

Ik begrijp dat chiropractors soms een aanpassing aan de cervicale wervelkolom (nek) kunnen gebruiken. Dit wordt op een zachte manier met de handen uitgevoerd en heeft voor een chiropractor met de juiste opleiding een uitstekende staat van dienst op het gebied van veiligheid. Dit wordt niet uitgevoerd met baby's of baby's.

Bij uw eerste afspraak wordt er gekeken welke aanpassingen voor u het meest geschikt zijn, een uitleg van deze aanpassingen en hoe ze u kunnen helpen. Een cervicale aanpassing is mogelijk. Als ik niet akkoord ga met een bepaald type aanpassing, zal ik dit tijdens de eerste afspraak met de chiropractor bespreken, zodat er een alternatieve optie kan worden geboden.

Dvorak studie in Principes en Praktijk van Chiropractie, Haldeman, 2nd Ed.
Arteriële dissecties na cervicale manipulatie: de chiropractische ervaring. Haldeman S et al. Journal van de Canadian Medical Association, deel 165, nr. 7, 905-906, 2001.
Wat zijn de risico's van chiropractische nekaanpassingen. Lauretti W. JACA 1999; 36(9);42-47.
Leboeuf-Yde C, Axen I, Ahlefeldt G, Lidefelt P, Rosenbaum A, Thurnherr T. De soorten verbeterde niet-musculoskeletale bijwerkingen van chiropractische behandeling: een prospectieve studie. Leboeuf-Yde C. J Manipulatieve Physiol Ther. 1997 okt;20(8):511-5.