Bezorgd om EMV? Een paar kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken.

Omdat blootstelling aan Wi-Fi/EMF een relatief nieuw fenomeen is, is het nog onduidelijk of het wel of geen risico vormt voor onze gezondheid. Er zijn hevige argumenten voor en tegen. In dit stadium is er een heleboel wetenschap voor nodig om beide kanten in detail uit te leggen. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat te veel blootstelling aan EMV schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Zo erg zelfs dat de Wereldgezondheidsorganisatie EMV’s al in 2011 classificeerde als “mogelijk kankerverwekkend voor mensen”.

In dit bericht bespreken we waarom wij persoonlijk Wi-Fi ‘s nachts uitschakelen en andere tips om EMV’s te verminderen, mocht je dat belangrijk vinden voor jou en je gezin.

Je wifi uitschakelen:

1) Het is duur:

In een onderzoek naar de kosten van huishoudelijke apparaten door de Daily Telegraph in het Verenigd Koninkrijk werd onthuld dat de kosten van een draadloze router op stand-by alleen al een bedrag van £21 per jaar opleverden. Het volgende duurste item, een laserjetprinter, kostte 18 pond per jaar. Om het in perspectief te plaatsen: een Plasma TV kost ongeveer £5 per jaar in stand-by. Door de Wi-Fi (en de printer en TV) uit te schakelen als je het niet gebruikt, bespaar je wat geld.

2) Het is beter voor het milieu:
Door je energieverbruik te verminderen, verminder je de impact op het milieu. Naar mijn mening is het omzetten van een schakelaar voor het slapengaan een kleine prijs voor het leven op deze ongelooflijke planeet.

3) Het vermindert de blootstelling aan EMV’s:
EMV’s of elektromagnetische velden zijn stralingsvormen in de vorm van golven. Over het algemeen zijn er 2 soorten EMV:

1. Natuurlijke EMV’s -De aarde produceert een elektromagnetisch veld (EMV) en het menselijk lichaam ook. Natuurlijke EMV’s of ELF’s hebben een lage intensiteit; een gezond menselijk lichaam resoneert bijvoorbeeld met het magnetische veld van de aarde op ongeveer 10 hertz.

2. Kunstmatige EMV’s – Menselijke technologieën – van haardrogers en mobiele telefoons tot hoogspanningskabels – creëren EMV’s boven het “natuurlijke bereik”. Blootstelling aan dergelijke EMV’s is in verband gebracht met slaapstoornissen(1), neutralisatie van sperma(2), onvruchtbaarheid bij muizen(3), toename van hartstress(4) en verstoring van de groei van plantencellen(5). Bovendien heeft het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) radiofrequente elektromagnetische velden geclassificeerd als “mogelijk kankerverwekkend voor de mens”. Je kunt het rapport hier vinden.

Liever willen we niet elke avond de wifi uitschakelen, dus hebben we een timer gekocht die op bepaalde tijden aan/uit gezet kan worden. Je kunt deze kopen in veel hardwarewinkels zoals Praxis, Hornbach enz. voor een goede prijs. Je kunt ook iets meer uitgeven en timer kopen die de dag van de week definiëren, zodat je verschillende tijden voor specifieke dagen kunt instellen:

https://www.praxis.nl/gereedschap-installatiemateriaal/elektra/schakelmateriaal/tijdschakelaars/f1401/

Door voorzorgsmaatregelen te nemen en onze Wi-Fi (en mobiele telefoons) ‘s nachts uit te schakelen voordat we ze in een andere kamer leggen, verminderen (niet elimineren) we onze blootstelling aan deze kunstmatige EMV’s en besparen we een paar centen. Ik denk dat je zou kunnen zeggen dat we liever het zekere voor het onzekere nemen, terwijl het onderzoek nog moet worden bevestigd… Hoe dan ook, stof tot nadenken!

Wat extra EMV-reducerende tips en wat je eraan kunt doen:

Alle fabrikanten van apparaten adviseren dat elk draadloos apparaat op enige afstand van menselijke lichamen en hersenen moet staan. In de instructies van mobiele telefoons staat dat het apparaat op straling wordt getest op een afstand van je lichaam, niet in contact met je lichaam. Printers, computers en draadloze routers geven aan dat de afstand tussen het apparaat en een menselijk lichaam ten minste 20 cm moet zijn.

Als je deze apparaten dichterbij houdt dan de door de fabrikant aangegeven afstand, kan dit leiden tot een overschrijding van de officiële limiet voor blootstelling aan straling:

-Voordat een telefoon, tablet, MP3-speler, enz. in een broekzak of bh wordt gestopt, moet de telefoon op UIT worden gezet. Als u de vliegtuigmodus inschakelt en Wi-Fi uitschakelt en Bluetooth uitschakelt, stopt u de draadloze straling. De ELF-EMF/magnetische velden worden echter niet tegengehouden, dus schakel telefoons altijd uit voordat je ze op je lichaam legt.

– Gebruik de luidspreker of een plug-in oortelefoon om de telefoon op afstand van je hersenen en lichaam te houden.

– Geef de voorkeur aan sms’en in plaats van telefoongesprekken en houd de telefoon naar buiten, weg van je lichaam als je op “verzenden” drukt en leg de telefoon niet tegen je buik als je sms’t.

– Schakel automatische updates uit. Verminder het aantal actieve apps. Mobiele telefoons zenden constant straling uit, zelfs als je ze niet actief gebruikt. Zelfs als je draadloze antennes uitschakelt, zenden ze nog steeds magnetische velden uit, dus schakel ze 100% uit voordat je ze in de buurt van je lichaam draagt.

– Houd de apparaten zoveel mogelijk uit de buurt van de kinderen of in ieder geval op afstand.

– Een belangrijk basisconcept is “Afstand is je vriend”. De hoeveelheid draadloze straling die door mensen wordt geabsorbeerd, neemt heel snel af als je de afstand tot draadloze apparaten vergroot.

– Verminder je blootstelling door je afstand tot draadloze stralingsbronnen te vergroten.

– Houd mobiele telefoons en draadloze laptops bijvoorbeeld altijd uit de buurt van je lichaam.

– Vermijd wearables zoals draadloze horloges, draadloze slaapmonitoren, draadloze headsets en fitnessapparaten.

Houd elektronica buiten de slaapkamer:

Alle elektronica zendt elektromagnetische straling uit die schadelijk is voor je lichaam. Het is één ding om jezelf bloot te stellen aan EMV-straling van draadloze apparaten wanneer je voordeel hebt van die gadgets (zoals wanneer je mobiel belt of Netflix kijkt). Maar als je slaapt, gebruik je je draadloze technologie niet.
Dus als je deze draadloze apparaten ‘s nachts in je slaapkamer hebt, stel je je lichaam bloot aan straling die niet nodig is en je absoluut geen voordeel oplevert.

Laat je slaapkamer een technologievrije zone zijn door elektronica uit de slaapkamer te houden, je zult je algehele blootstelling aan straling aanzienlijk verminderen, wat op zijn beurt je gezondheidsrisico’s op straling vermindert.

In plaats van je elektronica mee te nemen naar de slaapkamer probeer:

Een boek lezen voordat je gaat slapen;
Creëer een nachtritueel zonder elektronica;
Tijd doorbrengen je partner of familie
Doe ontspannende yoga of ademhalingsoefeningen.

 

References

Cunnington et al. 2013, ‘Insomnia: prevalence, consequences and effective treatment’, Medical Journal of Australia, Available Here. 

Avendano et. al 2012, ‘Use of laptop computers connected to internet through Wi-Fi decreases human sperm motility and increases sperm DNA fragmentation’, Fertility and Sterility, Available here.

Shahin, et. al 2013, Microwave Irradiation-Induced Oxidative Stress Affects Implantation or Pregnancy in Mice, Applied Biochemistry Biotechnology. Available here. 

Havas & Marrongelle 2013, ‘Replication of heart rate variability provocation study with 2.4-GHz cordless phone confirms original findings’, Electromagnetic Biology of Medicine. Available here. 

Daily Mail UK 2013, ‘What’s wifi doing to us? Experiment finds that shrubs die when placed next to wireless routers’, Available Here. 

ADDITIONAL INFORMATION

Redmayne et. al 2013, ‘The relationship between adolescents’ well-being and their wireless phone use: a cross-sectional study’, Enviornmental Health. Available here